THE BLOG

12
Apr

Melbourne Flower Merchant Shortlisted for Dulux Colour Awards

We are thrilled to announce our Melbourne Flower Merchant project is a finalist in this year’s Dulux Colour Awards.

Melbourne Flower Merchant is located on a prominent corner of the Melbourne CBD at the base of a boutique office tower at 555 Bourke Street. Operating as a vibrant ‘market’ florist during the day, where multitudes of colourful blooms line the walls, at night it is transformed into a magnificent, modern, towering events space. Click here to view photos of the project.

31
Mar

Melbourne Flower Merchant finalist in the Australian Interior Design Awards

We are delighted that the Melbourne Flower Merchant has been shortlisted for Retail Design in the Australian Interior Design Awards 2017.

Our brief was to create a space that would function as a florist and event space. The use of raw natural materials complement the existing high ceilings and concrete columns and create an understated backdrop for the main features; the flowers.

Best of luck to all the finalists!

21
Dec

Perputual was shortlisted in this year’s Dulux Colour awards

The brief was for a vibrant, energised office space, which would maintain the corporate feel necessary for a financial services group.

Meeting rooms flow from the entry and waiting area, leading on to utility spaces and a quiet room. Central to the open-plan workspace, is the staff breakout. The focus of the fitout, it doubles as an informal meeting space, and a staff break room.

Geometric patterning breaks up the window glazing throughout, while allowing light to infiltrate core areas. The colour scheme plays on the client’s branding colours, while the blonde ply and copper enliven the blues and greens.

To view the images of this project click here

16
Dec

Puma Head Office & Showroom won the Market Award Winner in the 2016 ‘Design Is’ Awards

We are excited to announce Studio 103’s Puma Head Office & Showroom won the Market Award for Midsize Office in the 2016 ‘Design Is’ Awards.

Puma’s national headquarters are located in a 1960s building which has had numerous additions over the years to accommodate growth. This had resulted in a rabbit warren of departmental separation. The client wanted to develop the, disjointed departments into a modern, socially vibrant working environment. Our solution was to open up the existing buildings and create physical and visual pathways to allow connectivity between work areas.

Click here for more information on this project.

13
Dec

Park House shortlisted for the Australian Interior Design Awards

Studio 103 Park House project made the Residential Design shortlist for the AIDA Awards 2016.

Built in 1889, this two storey terrace house overlooks Melbourne’s Yarra Park.
Extensive remodelling transformed a 1970s renovation, highlighting the house’s nineteenth century proportions, modernising and opening up the living and entertainment spaces. A clean materials palette provides a foil to elegant period features. Marble, stone and timber veneer are punctuated with copper and brass.

To view the images of this project click here.

15
Mar

Perpetual Trustees in Furnishing International

Our fitout for Perpetual Trustees has been featured in Furnishing International. The article highlights the vibrant, energised interior. For the full story, click here.

23
Apr

Future of Work Conference 2015

We’re busy preparing for The Future of Work Conference, April 29-30th 2015 at Melbourne Convention Centre.

Foyer space curated by Studio103 !

Pop Up progressive Office environments to explore and much, much more!

Here’s a link to the Conference website:

http://www.workplaceleadership.com.au/events/fow2015/

 

 

09
Jul

Rialto Management Offices shortlisted for IDEA awards!

Welcome to our premier blog post! We thought we’d kick off with some exciting news..

Studio 103 has been shortlisted as an emerging designer for the 2014 IDEA awards, and our recently completed project for the Rialto Management Team has been shortlisted for the workplace under 1000 square metres category.

IDEA Awards Emerging Designer Category IDEA Awards Workspace Under 1000sqm Category

Located in the podium of the Rialto South Tower, the new offices and control room for the Rialto management team are a marked change from the dark rabbit warren they previously inhabited. The fitout provides new offices, a boardroom, meeting and breakout spaces for the building management team, as well as a new security control room and amenities.

The irregular floor plate in the tower podium encouraged the shift from closed to open work space, creating an airy, light-filled space. No obvious traces of the space’s 1980s origin remain. The open plan office and social zones are located along the building facade, making the most of the full height glazing and natural light.

Inspiration for the design came as a fresh take on traditional parquetry. Pale oak spills over floors, extending up walls and over joinery. The lines of the oak twist and turn, much like the irregular floor plate; the entry space floorboards angle up where they meet the reception desk, continuing down to the floor behind, and up the wall beyond.

The white timber floors are offset by crisp black steel-framed glazing, New York loft-style, creating a calm, corporate environment. Marset Scotch Club pendants and Gubi Semi pendants provide feature lighting to the reception and meeting rooms respectively.

The oak flooring in the breakout space is carried through to the base of the upholstered bench seating and kitchen joinery. Splashes of cobalt blue and copper relieve a neutral palette.

More news soon.. Stay posted for our design finds and other random thoughts!

18
Jun

Acute Bar

Studio 103 have just submitted this quirky entry into the Space Category of the 2014 Biennale Interieur Awards, for the Biennale Interieur in Kortrijk, Belgium.

Acutebar is a play on both the acute angles that make up a circle, and the definition of acute:

acute (əˈkjuːt/) having or showing a perceptive understanding or insight; shrewd

In a sea of furniture exhibits, acutebar is an oasis of calm, providing welcome respite from furniture fatigue. Spanish moss, soft curves and muted pastels enliven and refresh the weary visitor. Given the transient nature of the exhibition, we have selected a minimal palette of sustainable materials, used in repetition to create impact. Modest cardboard tubes are transformed into something more sophisticated, creating curved alcoves, and painted in soft pastels.

The ply bar structure provides a backdrop to the curves created by the cardboard tubes and sets a hard line for the first acute angle. The timber canopy over the bar serves as a framework for Spanish moss, softening the effect of the ply and timber.

From outside, sightlines through the forest of tubes provide glimpses of the seating enclaves within. Varying the alcove heights allows vision and interaction between seating areas, so that the whole space is interconnected. Pathways through the space are defined by the negative spaces made by the acute angle ‘slices’ painted on the floor.