NEWS

15
Mar

Perpetual Trustees in Furnishing International

Our fitout for Perpetual Trustees has been featured in Furnishing International. The article highlights the vibrant, energised interior. For the full story, click here.

23
Apr

Future of Work Conference 2015

We’re busy preparing for The Future of Work Conference, April 29-30th 2015 at Melbourne Convention Centre.

Foyer space curated by Studio103 !

Pop Up progressive Office environments to explore and much, much more!

Here’s a link to the Conference website:

http://www.workplaceleadership.com.au/events/fow2015/

 

 

09
Jul

Rialto Management Offices shortlisted for IDEA awards!

Welcome to our premier blog post! We thought we’d kick off with some exciting news..

Studio 103 has been shortlisted as an emerging designer for the 2014 IDEA awards, and our recently completed project for the Rialto Management Team has been shortlisted for the workplace under 1000 square metres category.

IDEA Awards Emerging Designer Category IDEA Awards Workspace Under 1000sqm Category

Located in the podium of the Rialto South Tower, the new offices and control room for the Rialto management team are a marked change from the dark rabbit warren they previously inhabited. The fitout provides new offices, a boardroom, meeting and breakout spaces for the building management team, as well as a new security control room and amenities.

The irregular floor plate in the tower podium encouraged the shift from closed to open work space, creating an airy, light-filled space. No obvious traces of the space’s 1980s origin remain. The open plan office and social zones are located along the building facade, making the most of the full height glazing and natural light.

Inspiration for the design came as a fresh take on traditional parquetry. Pale oak spills over floors, extending up walls and over joinery. The lines of the oak twist and turn, much like the irregular floor plate; the entry space floorboards angle up where they meet the reception desk, continuing down to the floor behind, and up the wall beyond.

The white timber floors are offset by crisp black steel-framed glazing, New York loft-style, creating a calm, corporate environment. Marset Scotch Club pendants and Gubi Semi pendants provide feature lighting to the reception and meeting rooms respectively.

The oak flooring in the breakout space is carried through to the base of the upholstered bench seating and kitchen joinery. Splashes of cobalt blue and copper relieve a neutral palette.

More news soon.. Stay posted for our design finds and other random thoughts!

18
Jun

Acute Bar

Studio 103 have just submitted this quirky entry into the Space Category of the 2014 Biennale Interieur Awards, for the Biennale Interieur in Kortrijk, Belgium.

Acutebar is a play on both the acute angles that make up a circle, and the definition of acute:

acute (əˈkjuːt/) having or showing a perceptive understanding or insight; shrewd

In a sea of furniture exhibits, acutebar is an oasis of calm, providing welcome respite from furniture fatigue. Spanish moss, soft curves and muted pastels enliven and refresh the weary visitor. Given the transient nature of the exhibition, we have selected a minimal palette of sustainable materials, used in repetition to create impact. Modest cardboard tubes are transformed into something more sophisticated, creating curved alcoves, and painted in soft pastels.

The ply bar structure provides a backdrop to the curves created by the cardboard tubes and sets a hard line for the first acute angle. The timber canopy over the bar serves as a framework for Spanish moss, softening the effect of the ply and timber.

From outside, sightlines through the forest of tubes provide glimpses of the seating enclaves within. Varying the alcove heights allows vision and interaction between seating areas, so that the whole space is interconnected. Pathways through the space are defined by the negative spaces made by the acute angle ‘slices’ painted on the floor.