Rialto

Commercial
Melbourne  .  $1.2M  .  520m²  .  May 2014

Located in the podium of the Rialto South Tower, the new offices and control room for the Rialto management team are a marked change from the dark rabbit warren they previously inhabited. The fitout provides new offices, a boardroom, meeting and breakout spaces for the building management team, as well as a new security control room and amenities.

The irregular floor plate in the tower podium encouraged the shift from closed to open work space, creating an airy, light-filled space. No obvious traces of the space’s 1980s origin remain. The open plan office and social zones are located along the building facade, making the most of the full height glazing and natural light.

Inspiration for the design came as a fresh take on traditional parquetry. Pale oak spills over floors, extending up walls and over joinery. The lines of the oak twist and turn, much like the irregular floor plate; the entry space floorboards angle up where they meet the reception desk, continuing down to the floor behind, and up the wall beyond.

The white timber floors are offset by crisp black steel-framed glazing, New York loft-style, creating a calm, corporate environment.

The oak flooring in the breakout space is carried through to the base of the upholstered bench seating and kitchen joinery. Splashes of cobalt blue and copper relieve the neutral palette.

This project has recently been shortlisted for the IDEA 2014 Interior Design Awards.

IDEA Awards Emerging Designer Category IDEA Awards Workspace Under 1000sqm Category